CPI boven 2 procent

In juli betaalde een consument 2,1% meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder. Voor het eerst sinds september 2013 is de prijsstijging van goederen en diensten op jaarbasis groter dan 2%. In juni was de stijging nog 1,7%.
De CPI is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Het inflatiecijfer is breder dan de CPI; daarin is ook de prijsontwikkeling van bijvoorbeeld koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud opgenomen.
Vooral door de ontwikkeling van de woninghuren was de jaar-op-jaarstijging van consumentenprijzen groter dan in juni. De meeste woninghuren worden jaarlijks in juli verhoogd. In juli 2018 waren de huren gemiddeld 2,3% hoger dan een jaar eerder. Vorig jaar stegen de huren met 1,6%. Verder werden elektriciteit en aardgas duurder. Dit had ook een opwaarts effect op de ontwikkeling van consumentenprijzen.
Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). De HICP wordt volgens de Europees geharmoniseerde methode berekend zodat deze kan worden vergeleken met andere lidstaten van de Europese Unie. In juli waren goederen en diensten in Nederland volgens de HICP 1,9% duurder dan een jaar eerder. Dat was in juni nog 1,7%. In de eurozone nam de prijsstijging toe van 2,0 naar 2,1%. De stijging van consumentenprijzen in Nederland is, net als vorige maand, lager dan in de eurozone.
Bron: CBS 7-08-2018