Internationaal wegvervoer in de lift

Vorig jaar werd 199 miljoen ton goederen over de weg vervoerd van en naar Nederland. Ten opzicht van het jaar daarvoor is dit een stijging van 4,3%. Zowel Nederlandse als buitenlandse vrachtauto’s vervoerden meer in 2017.
Het aandeel van buitenlandse vrachtauto’s in het vervoerd gewicht nam vorig jaar iets toe. Buitenlandse vrachtauto’s namen bijna de helft van dit vervoer (48%, 95 miljoen ton) voor hun rekening. Zij vervoerden 5,1 procent meer dan in 2016. Bij Nederlandse vrachtauto’s steeg dit transport met 3,5 procent. Wel was het voor Nederlandse vrachtauto’s weer een toename na twee jaren van krimp. Het aandeel van buitenlandse vrachtauto’s in het vervoerd gewicht nam tussen 2008 en 2017 toe van 38 naar 48 procent. Vooral vrachtauto’s uit Midden- en Oost-Europa vervoerden meer van en naar Nederland.
Het internationale vervoer door Nederlandse vrachtauto’s bestaat voornamelijk uit bilateraal vervoer. Van het grensoverschrijdend vervoerd gewicht in 2017 door Nederlandse vrachtauto’s werd 92 procent in Nederland geladen of gelost. Bij vrachtauto’s uit Midden- en Oost-Europese landen lag het aandeel van het bilaterale vervoer in 2017 op 61 procent. Bij vrachtauto’s uit Roemenië was dit aandeel met 35 procent het laagst. Van de in Nederland geladen goederen werd maar 10 procent naar Roemenië vervoerd. Twee derde van de goederen was bestemd voor Duitsland, België en Frankrijk.
Bron: CBS 2-08-2018