Voorstel schrappen notariskosten bij algehele gemeenschap van goederen

Voorstel schrappen notariskosten bij algehele gemeenschap van goederen

Wie in algehele gemeenschap van goederen wil trouwen, hoeft straks niet meer naar de notaris voor huwelijkse voorwaarden. Een verklaring bij de ambtenaar van de burgerlijke stand zal dan voldoende zijn. Een wetsvoorstel dat dit moet regelen ligt thans ter consultatie voor op www.internetconsultatie.nl.

De bedoeling van het wetsvoorstel is dat het voor mensen eenvoudiger en goedkoper wordt om in algehele gemeenschap van goederen te huwen. De maatregel geldt ook voor het geregistreerd partnerschap.
Het wetsvoorstel, dat voortvloeit uit het regeerakkoord, heeft te maken met een wijziging die op 1 januari van dit jaar is ingegaan. Voortaan trouwen mensen automatisch in een beperkte gemeenschap van goederen. Huwelijkspartners die daarvan willen afwijken en wèl alles met elkaar willen delen, moeten nu naar de notaris om dat in huwelijkse voorwaarden te laten vastleggen.
De verklaring kan tot uiterlijk één werkdag voor het huwelijk worden ingediend bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar men wil trouwen. Dit kan zowel digitaal als op papier. Er komt een modelverklaring voor mensen die in algehele gemeenschap van goederen willen trouwen. Minister Dekker vindt dit belangrijk met het oog op de rechtszekerheid. Zo’n registratie is duidelijk en zorgt voor een betere uitvoering. De modelverklaringen worden afgestemd met de KNB en de NVvB.
Bron: internetconsultatie.nl 28-02-2018