In EU heeft Nederland laagste werkloosheid onder jongeren

In EU heeft Nederland laagste werkloosheid onder jongeren

Van alle EU-lidstaten heeft Nederland het laagste percentage vroege twintigers dat geen werk heeft en geen opleiding volgt. In Nederland heeft 6,1% van de jongeren tussen de 20 en 24 jaar geen baan en volgt ook geen opleiding, terwijl het gemiddelde in alle EU-lidstaten 16,7% is. Dat blijkt uit een onderzoek van Eurostat dat onlangs is gepubliceerd. Ook in Malta, Denemarken en Luxemburg liggen de percentages werkloze en niet-studerende vroege twintigers relatief gezien laag, maar wel tussen de 8 en 9%.

In Italië is het percentage het hoogst, ruim 29%. In Roemenië, Griekenland, Bulgarije, Cyprus en Spanje zit bijna een kwart van de 20- tot 24-jarigen die niet meer naar school gaan zonder werk.
Het aantal werkloze jongeren is in de hele EU redelijk stabiel gebleven, maar er zijn grote verschillen tussen de onderlinge lidstaten. In twaalf landen nam het aantal af, waarbij Bulgarije en Duitsland eruit springen. In de overige zestien lidstaten kwamen er meer werkloze jongeren tussen de 20 en 24 jaar bij. Vooral in Cyprus, Spanje en Italië ging het hard.
In absolute aantallen behoren ongeveer vijf miljoen jongeren tussen de 20 en 24 jaar tot de groep die Eurostat aanduidt als NEET (neither in employment nor in education or training). Dit betekent dat ze geen opleiding volgen en niet aan het werk zijn. Dit aantal komt is vergelijkbaar met de totale bevolking van Ierland volgens het statistiekbureau.
Bron: Eurostat 11-08-2017